Aantal verkeersdoden daalt licht in 2017

Het aantal verkeersdeelnemers dat in 2017 omkwamen is 613. Dat meldt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Na de jarenlange daling tot 570 doden in 2013 en 2014 en de daaropvolgende toename tot 629 doden in 2016, is er nu weer een lichte daling in 2017. Ongeveer een derde van de verkeersdoden bestaat uit auto-inzittenden, en ongeveer een derde is fietser. 

Wat verder opvalt is dat er verhoudingsgewijs meer jongeren(15-29 jaar) en ouderen (65+) in het verkeer omkomen. Kinderen (0-14 jaar) komen juist relatief weinig om in het verkeer; in 2017 waren dat er 16. SWOV benadrukt dat het rijgedrag de kans op een verkeersongeval sterk beïnvloedt. 

Mobiliteit

SWOV stelt dat het aantal verkeersslachtoffers per leeftijdsgrens sterk afhangt van de mate van mobiliteit. "Iemand die meer reist, kan vaker een ongeval kan hebben." Het aantal slachtoffers hangt ook af van de veiligheidskenmerken van de mobiliteit: er zijn veilige en minder veilige wegen en veilige en minder veilige voertuigen. 

Een verkeersdode is internationaal gedefinieerd als iemand die ten gevolge van een ongeval op de openbare weg, waarbij ten minste een rijdend voertuig is betrokken, binnen dertig dagen aan de gevolgen van dat ongeval overlijdt.

Lees ook: CBR zet gepensioneerde examinatoren in vanwege topdrukte

 

Artikel 1 t/m 1 van 11