CBR zet gepensioneerde examinatoren in vanwege topdrukte

De wachttijden lopen al jaren op bij het CBR. In Rotterdam is de wachttijd al zeker 2 maanden en aangezien de zomer aanstaande is, zal dit alleen maar oplopen. Reden voor het CBR om extra maatregelen te nemen. Zo haalt het toetsinginstituut gepensioneerde examinatoren die fit zijn om examens af te nemen terug. Ook gaat het CBR de toelatingseisen voor een gesprek tot examinator verlagen naar MBO-3 niveau, in plaats van het hiervoor geldende MBO-4 niveau.

Het CBR heeft vorig jaar 120 nieuwe examinatoren aangenomen, en de komende tijd komen er nog eens 120 examinatoren bij. Daarnaast geeft het CBR aan dat de eisen niet soepeler worden."We geen concessies aan de hoge eisen aan examinatoren, want het gaat om de verkeersveiligheid."

Slagingspercentages

Daarnaast benadrukt het CBR dat leerlingen een goede rijschool moeten kiezen. "Het is schrijnend dat ongeveer 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70% van hun kandidaten zakt. Hoewel het landelijk slagingspercentage het hoogst is jaren slaagst slechts 50 procent voor het auto-examen.

Een andere oorzaak van de explosieve groei is volgens het CBR grotendeels de aantrekkende economie. De transport- en logistieksector groeit en heeft dringend chauffeurs nodig. Ook het feit dat 17-jarigen hun rijbewijs nu mogen halen en hier massaal gebruik van maken, speelt een rol.

Willem de Hoog, directeur van Verkeerschool De Hoog, geeft advies aan leerlingen die momenteel bezig zijn met de rijopleiding. "Als je het theoriecertificaat hebt, en je bent bijna klaar voor het examen, zorg dat je dan op tijd je examen aanvraagt." Overigens zal je instructeur zal hier ook al aan denken.

 

Artikel 1 t/m 1 van 11