'Motorrijders lopen onnodig vaak gehoorschade op'

Hard geruis van de wind kan al binnen zeven minuten gehoorschade veroorzaken bij motorrijders. Dat blijkt uit recent onderzoek, zo meldt De Koninklijke Nederlandse Vereniging Motorrijders(KNMV). Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 24.000 nieuwe motorrijders bij. Verkeersschool De Hoog leidt er zo'n 100 tot 150 per jaar op. De boodschap van het KNMV voor komend jaar: "draag oordopjes en geniet nog veel langer van je gehoor en motorritten."

Het motorseizoen gaat weer bijna van start, en het daarom is belangrijk dat bestuurders zich uitrusten met de juiste benodigdheden. Een goede check van de motor is belangrijk, de juiste kleding en ook oorbescherming. Dit hoeft niet duur te zijn. Motorrijders kunnen voor vijf euro al oordopjes kopen. Motormuizen die vaker op de tweewieler stappen kunnen voor een wat hoger bedrag zelfs oordoppen op maat laten maken.

Onderschat probleem

Het is volgens Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleiding bij KNMV, nog een onderschat probleem. "We zien dat nog veel mensen denken dat zij met een motorhelm al voldoende beschermd zijn. Helaas loop je ook met een helm kans op een permanente piep in je oren. En dat is ongelofelijk zonde, want je geniet evenveel al dan niet meer van je motorrit met oordoppen in.”

Vaak merken motorrijders pas na verloop van tijd de schade of de blijvende piep op. En dat is te laat. Gehoorschade is namelijk niet te genezen, maar gelukkig wel te voorkomen met oordoppen. "Het heeft alleen maar voordelen, er zijn echt geen redenen om zonder gehoorbescherming op de motor te stappen", aldus Everink.

Wil jij beginnen met je motorrijbewijs. Geef je dan op voor een try-outles.

Artikel 1 t/m 1 van 11