Proef online rijbewijs aanvragen

De Nederlandse overheid is een proef begonnen waarmee burgers het rijbewijs online aan kunnen vragen. Aanvragers moeten zich nu nog melden bij de gemeente als zij het rijbewijs willen aanvragen. De proef maakt het mogelijk om dit traject online te doorlopen. In totaal doen vijftien gemeenten mee aan het experiment.

De mogelijkheid tot de aanvraag via de computer geldt alleen voor ‘de relatief eenvoudige gevallen’, waaronder de vernieuwing van het rijbewijs. Niet voor eerste aanvragen of voor aanvragen na verlies of diefstal van het oude rijbewijs.

Verschillende media melden dat het mogelijk is om het rijbewijs in de regio Rotterdam aan te vragen. Gemeente Vlaardingen laat aan Verkeersschool De Hoog weten niet mee werken aan de proef. Hier moet je dus gewoon nog langs het gemeenteloket.

Hoe werkt het?

Je laat een foto maken bij een door het RDW erkende fotograaf. Daar zet de burger ook zijn handtekening op een elektronische handtekeningen-pad. De fotograaf verstuurt de foto en de handtekening digitaal naar de RDW. Heeft de RDW de foto en handtekening in goede orde ontvangen en voldoet de burger aan alle voorwaarden? Dan krijgt de burger een mail met het verzoek om digitaal aan te vragen via www.rdw.nl. Is de aanvraag voor 00:00 uur bij de RDW ingediend, dan verstuurt de RDW het rijbewijs de eerstvolgende werkdag naar de gemeente.

De daaropvolgende werkdag kan de burger het rijbewijs ophalen bij de gemeente (afhankelijk van de openingstijden van de gemeente). Heeft een gemeente meerdere locaties, dan geeft de burger tijdens de digitale aanvraag zelf aan waar hij zijn rijbewijs ophaalt. Deze keuze verschijnt automatisch in het aanvraagscherm.

De proef wordt volgens gemeente.nu in maximaal vijftien gemeenten gehouden, waaronder Alblasserdam, Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. Als het experiment positief verloopt kan het kabinet besluiten tot landelijke invoering en besluiten of de elektronische aanvraag voor andere rijbewijsaanvragen toestaan wordt, zoals eerste aanvragen.

Artikel 1 t/m 1 van 11