Groot rijbewijs halen voor elektrische bus?

Klap in het gezicht van de transport sector

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) blijft bij zijn besluit.
Vanaf 1 juli is het verboden om te rijden in een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo, wanneer je alleen in het bezit bent van een B rijbewijs.
De minister geeft aan dat hij “Geen mogelijkheden voor een wettelijke verankering van de vrijstelling” ziet.

De transport sector is hard bezig om proberen te verduurzamen en om voor 2025 binnenstedelijk emissie loos te rijden. Voor het rijden met deze elektrische voertuigen, is het straks verplicht om in het bezit te zijn van het groot rijbewijs, rijbewijs C. Dit zal inhouden dat vele transport bedrijven hun werknemers moeten dwingen het groot rijbewijs te behalen. Daar zullen de gezichten van de werknemers nou niet bepaald van opklaren. Dit juist nu, dat veel bedrijven proberen te verduurzamen door elektrische voertuigen aan te schaffen.
Laat het nu net zo zijn dat de nieuwe elektrische bussen tussen de 3500 en 4250 kg wegen, wat erg zwaar is en dat daar niet zo mee gereden kan worden. Dit noemt Post begrijpelijk en ze begrijpt ook dat we er niks aan hebben wanneer we door het toelaten van bepaalde voertuigen verkeersonveilige situaties zouden krijgen.

Bestuursvoorzitter Elisabeth Post, van Transport en Logistiek Nederland (TNL) zegt namens de transport sector “We zijn heel erg ongelukkig”. De onenigheid is ook over waarom werknemers dan wel op een “dieselbusje” mogen rijden die minder in gewicht is, maar zonder het geavanceerde remsysteem en straks niet meer overal toelaatbaar in verband met de zero emissie zones. Maar in exact het zelfde busje dan wel elektrisch met een speciaal remsysteem en iets zwaarder, een groot rijbewijs moeten hebben.

Voor vele transport bedrijven zal er dus voor 1 juli een hoop moeten gebeuren om alle chauffeurs met elektrische voertuigen de weg op te sturen.

Mocht jij nou ook rijden op een elektrische bus, voor werk of prive, dan kun je altijd contact met ons opnemen voor meer informatie over het behalen van het benodigde groot rijbewijs. Wellicht kunnen we wat voor jou betekenen.

Www.de-hoog.nl
010-434 33 99
Info@de-hoog.nl

Artikel 1 t/m 1 van 11