Tips over inplannen van jouw rijtest

Het CBR geeft deze week tips over het inplannen van een rijtest. Het CBR ziet dat kandidaten regelmatig vragen hebben over het inplannen van een rijtest. Het CBR heeft tijdens de rijtest de taak om te beoordelen of iemand lichamelijk en geestelijk in staat is om een motorvoertuig te besturen.

In het proces van de beoordeling van de rijgeschiktheid is in bepaalde situaties een beoordeling door een deskundige praktische rijgeschiktheid noodzakelijk. Een deskundige praktische rijgeschiktheid is intern opgeleid bij het CBR. Veelal komen zij uit de groep examinatoren, waarna ze medisch inhoudelijk en in de praktijk van deze beoordelingen bijgeschoold zijn.

Start het proces zo snel mogelijk

Het is erg druk bij het CBR. Daardoor duurt het beoordelen van Gezondheidsverklaringen langer dan normaal. Het kan dus ook langer duren voordat de klant een uitnodiging voor de rijtest ontvangt. Op dit moment ontvangt bijna iedereen, nadat wij het rapport van de arts(en) hebben ontvangen, binnen acht weken reactie. Klanten kunnen in Mijn CBR de status van hun aanvraag zien.

Hier een overzicht van de procedure:

  1. Dien een Gezondheidsverklaring in (het liefst via Mijn CBR, dat is het snelst).
  2. Je ontvangt bericht van het CBR (via Mijn CBR bij online ingediende GV, anders per post). Als er geen medische informatie nodig is, is dit bericht direct het besluit over de rijgeschiktheid. Anders staat in het bericht dat de klant langs een of meer artsen moet voor informatie over zijn gezondheid. De artsen leveren informatie aan bij het CBR.
    Het CBR beoordeelt de informatie en kijkt of een rijtest nodig is.
  3. Als een rijtest nodig is, ontvangt de klant een uitnodiging voor de rijtest. Als de rijtest in een lesvoertuig gedaan moet worden, neemt de klant contact op met de rijschool om de rijtest in te plannen.

Vragen over de rijtest

Heb je na acht weken na het insturen van de informatie van de arts nog niets van het CBR gehoord? Dan kan je het CBR best een e-mail sturen via cbr.nl/contactformulier. Het CBR adviseert je om het contactformulier te gebruiken, omdat het ongewoon druk is bij de telefonische klantenservice en de klant daar lang in de wacht kan staan.

Heeft u een vraag over een specifieke rijtest? Dan kun je het CBR bellen op 088 227 77 00. Helaas kun je door de drukte bij de klantenservice langer in de wacht staan dan gebruikelijk. Wij verstrekken zonder expliciete toestemming uiteraard geen medische of andere privacy gevoelige informatie over klanten aan derden.

Artikel 1 t/m 1 van 11