Motor (rijbewijs A)

Theorie

Lees hoe Verkeersschool De Hoog jou kan helpen bij het behalen van je theorie Meer weten of inschrijven

Je theorie-examen; je ontkomt er niet aan. Je moet je theorie-examen behalen voordat wij jouw praktijkexamen kunnen inplannen. Daarom kun je er maar beter op tijd mee beginnen. Wij helpen je op weg. 

Wil je in je eigen tijd leren voor je motor theorie-examen? Zorg dan wel dat je goed studiemateriaal hebt! De Hoog heeft de beschikking over het allernieuwste lesmateriaal waarmee jij direct aan de slag kan om te leren voor je motor theorie-examen. 

Speedtheorie E-learning

Liever je motortheorie online leren op je laptop, tablet of mobiel? Dat kan natuurlijk met e-learning!

Je krijgt een inlog code via de mail toegestuurd. Hiermee heb je 3 maanden toegang tot de lesstof voor de motor theorie. De opbouw qua inhoud is gelijk aan die van het theorieboek. Alleen krijg je in plaats van lappen tekst de theorie kort samengevat. Na elk hoofdstuk krijg je een aantal vragen om te kijken of je de theorie goed hebt begrepen. Daarnaast krijg je ook 5 uur lang toegang tot proefexamens. Zo kun je checken of je klaar bent voor het echte theorie-examen bij het CBR.

Theorieboek

Zorg dat je goed studiemateriaal hebt. Verkeersschool De Hoog heeft samen met uitgeverij Verjo en Smit Rijschool service altijd de beschikking over de allernieuwste theorieboeken en examentrainingen.

Het theorieboek van Verkeersschool De Hoog bevat alle actuele verkeerstheorie en verkeersregels die jij moet leren om je motor theorie-examen van het CBR te kunnen halen. Dit boek voldoet aan de nieuwste examenrichtlijnen van het CBR.

Theorie-examen

Wil je theorie-examen wilt doen, dan moet je Verkeersschool De Hoog machtigen. Via de blauwe button hieronder vind je de stappen die je moet volgen om Verkeersschool De Hoog te machtigen. Zonder machtiging kunnen wij geen examen reserveren. 

Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Het theorie-examen voor de motor bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen, hiervan moet je 41 of meer vragen goed beantwoorden.

Wat kost deze opleiding nou eigenlijk?

We zetten het helder en overzichtelijk voor je op een rij.

Let op: Alle prijzen voor particuliere rijopleidingen (zoals auto, motor en brommer) zijn inclusief btw. Voor beroepsopleidingen in de categorieën C, C1, CE, D, CCV en taxi hebben particulieren vrijstelling voor btw, daarom worden prijzen exclusief btw weergegeven.

Een autorijles bij De hoog
Ook wij zijn
geslaagd
Een rijles bij De hoog

Staat jouw vraag er niet bij?
Mail of bel, we helpen je graag

De rijlessen beginnen bij ons op de rijschool aan de George Stephensonweg 21D te Vlaardingen.

Je kunt jouw rijles kosteloos annuleren, mits je dit uiterlijk 48 uur van te voren doet. Afzeggen kan middels de volgende opties; op het kantoor, bij de instructeur van Verkeerschool De Hoog, telefonisch (010-4343399), per Whatsapp (010-4343399) of per mail (info@de-hoog.nl) te gebeuren.

U brengt mee naar de motorrijlessen: – Een geldig ID (of rijbewijs) – Handschoenen – Goed schoeisel U kunt op de rijschool gebruik maken een helm, motorjas en motorbroek.

Rijbewijs A1 vanaf 18 jaar Rijbewijs A2 vanaf 20 jaar Rijbewijs A vanaf 24 jaar Rijbewijs A (rijbewijs A2 meer dan 2 jaar in bezit) vanaf 22 jaar Rijbewijs A met code 80 vanaf 21 jaar* Rijbewijs A met code 80* (rijbewijs A2 minder dan 2 jaar in het bezit) vanaf 21 jaar *A met Code 80: lessen op een zwaardere motor vanaf 21 jaar. Je ontvangt na het afleggen van het praktijkexamen je volledige rijbewijs met Code 80 beperking. Dit wil zeggen dat je mag rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Deze code vervalt vanzelf na 2 jaar of als je 24 wordt. Je hoeft dan ook maar één keer een praktijkexamen te behalen.

U bent zelf verantwoordelijk voor goed schoeisel en handschoenen. Bij de rijschool kan je kosteloos gebruik maken van een helm, jas en goede motorbroek.

Wij geven van maandag tot en met zaterdag motorrijles.

Voor het volgen van praktijklessen moet je minimaal 17 jaar oud zijn. Je mag dan lessen volgen op een lichte motor ( A1 ). Je dient dan wel in het bezit te zijn van een autorijbewijs of een theoriecertificaat A.

Voor de uitrusting (helm, schoeisel, handschoenen en kleding) geldt dat deze een redelijke mate van bescherming moet bieden, ook tegen en/of rekening houdende met de heersende, dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden. Deze bescherming is zodanig dat bij (onvoorzien) contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat) niet direct letsel ontstaat. Voor motorexamens en -toetsen heb je daarom de volgende uitrusting aan: een goedgekeurde (ECE-keurmerk) en goedpassende motorhelm met vizier en sluiting om deze op het hoofd te bevestigen. Een goedgekeurde helm met sluiting, maar zonder vizier wordt toegestaan wanneer een (zonne)bril wordt gedragen; stevige schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen; handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen; een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt; een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt. Voor de beschermende kleding, handschoenen en schoeisel geldt daarnaast dat deze in ieder geval wordt toegelaten als deze aangepast is aan de heersende dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden en: speciaal bedoeld is voor motorrijders; voorzien is van knie-, heup-, elleboog- en schouderprotectoren; én CE gecertificeerd is.

Het CBR heeft voor het motorrijbewijs de examens onderverdeeld in twee delen: Algemene Voertuigbeheersing (AVB) en Algemene Verkeersdeelname (AVD). Voor beide onderdelen moet je examen doen. De verschillen tussen AVB en AVD zitten in de locatie waar je oefent, de situaties waarmee je tijdens de lessen te maken krijgt en de doelen waarvoor je oefent. AVB staat in het teken van de voertuigbeheersing en AVD gaat over deelname aan het verkeer.

Ja, voor het AVD heb je een goedgekeurde Gezondheidsverklaring van cbr nodig. In een Gezondheidsverklaring staan vragen over jouw gezondheid. Een Gezondheidsverklaring vul je in zodat het CBR kan beoordelen of je gezond genoeg bent om je rijbewijs te halen. Je moet de vragen eerlijk beantwoorden. Als verkeersdeelnemer ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid maar ook voor die van anderen. Zo goed als dat jij veilig en gezond de weg op gaat, wil je dat je medeweggebruikers dit ook doen. Daarom is het belangrijk dat je de Gezondheidsverklaring naar waarheid invult.

Risico’s Wanneer je je aan de regels houdt en geen domme dingen doet hoeft motorrijden of motorrijles niet gevaarlijk te zijn. Natuurlijk zijn er altijd risico’s. Samen moeten we zorgen dat deze risico’s zo klein mogelijk zijn. Daarom maken we afspraken en dien je te weten dat je altijd zelf verantwoordelijk bent bij deelname aan onze lessen. Belangrijk • Je deelname is altijd op eigen risico. • Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent (zoals wettelijke aansprakelijkheid en ziektekosten). • Schat je eigen fysieke gesteldheid goed in, met name voor je eigen veiligheid! Veilige kleding verplicht Het dragen van een goed passende helm, handschoenen, beschermende kleding en stevig schoeisel (dat tenminste de enkels bedekt en beschermd) is verplicht. Er is bij Verkeersschool De Hoog een uitgebreid assortiment aanwezig waar je gratis gebruik van kunt maken. We kunnen echter niet garanderen dat alles in jouw maat aanwezig is. Je bent zelf verantwoordelijk voor goed schoeisel en handschoenen. Je bent zelf verantwoordelijk Je bent zelf verantwoordelijk voor goed schoeisel en handschoenen. Elke vorm van schade aan jezelf, je materiaal of schade aan derden door jouw toedoen is je eigen verantwoordelijkheid. Verkeersschool De Hoog is op geen enkele wijze, en/of als bemiddelaar, hiervoor aansprakelijk te stellen. Gedrag • Je volgt altijd de aanwijzingen van de instructeur en/of examinator op. • Je creëert geen onveilige situaties. • Je snelheid pas je aan en passeert (indien nodig) medecursisten nooit met hoge snelheid. Bij het (herhaaldelijk) niet opvolgen van de instructies of aanwijzingen van de instructeur of bij het opzettelijk creëren van onveilige situaties voor jezelf of anderen kan Verkeersschool De Hoog de les stopzetten zonder recht op restitutie van de les.

1. Ga naar Mijn CBR en log in met jouw DigiD inloggegevens. 2. Klik op de knop ‘Examen reserveren’ en kies vervolgens voor ‘Theorie-examen motor’. 3. Volg de instructies op het scherm. 4. Kies voor welk voertuig je examen wil doen, in welke taal, waar en wanneer. 5. Wanneer je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je voor het motor theorie-examen direct gemakkelijk en snel via iDeal. 6. Via je e-mail krijg je vervolgens een bevestiging van het reserveren van het theorie-examen. 7. Handig! Noteer de datum van je theorie-examen in je (online) agenda of telefoon, zodat je het niet vergeet. 8. Op Mijn CBR kun je terugzien welke reservering je gemaakt hebt.

Voor AVB: Ben je niet in het bezit van een autorijbewijs (B) dan dien je eerst je theorie-certificaat te behalen voor je het AVB-examen mag afleggen. Indien je wel in het bezit bent van een autorijbewijs (B) mag je dit examen afleggen zonder geldig theorie-certificaat. De theorie voor de motor blijft 1,5 jaar geldig. Voor AVD: Het is verplicht om een geldig theorie-certificaat te hebben voor het deelnemen van je AVD-examen. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Daarnaast dien je ook te zorgen voor een geldige gezondheidsverklaring, dit moet gedaan zijn voor het reserveren van een examen.

In overleg met Verkeersschool De Hoog is het mogelijk om in maximaal 5 termijnen te betalen. Let op: het totaalbedrag dient uiterlijk 14 dagen voor aanvang van het examen of de cursus betaald te zijn.

Je kunt je motorrijbewijs halen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Echter zijn er wel verschillen tussen de motoren (A1, A2, A) die je op bepaalde leeftijden mag besturen. Verkeersschool De Hoog beschikt over al deze 3 typen motoren: een lichte motor (A1), een middelzware motor (A2) en een zware motor (A). De minimum leeftijd om examen te doen voor categorie A is 21 jaar. Voor categorie A2 is dit 20 jaar. Behaal je het A-rijbewijs vóór je 24e? Dan krijg je code 80 op het motorrijbewijs. Hiermee mag je een A1 en A2 motor besturen. Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het rijbewijs, of wanneer je 24 wordt. Met het vervallen van deze code mag je op aan zware motor (A) rijden. Hier hoef je geen extra examen meer voor te doen. Een A1 motor mag je besturen vanaf je 18e, maar wanneer je een zwaardere motor wilt besturen, moet er opnieuw een examen worden afgelegd.

Nee, dat is niet nodig. Je hoeft alleen een theoriecertificaat te halen wanneer je voor het eerst een motorrijbewijs gaat halen.

De try-out is verplicht. De instructeur zal je een eerlijk advies geven en op basis daarvan heb je een beter beeld van het aantal uur wat je gemiddeld aan je rijopleiding zal moeten besteden.

Nee, wij geven geen theorielessen motor. Wel hebben wij theorieboeken voor de motor, deze kan je bij ons bestellen via de mail, whatsapp of telefonisch.