Gezondheidsverklaring zelf aanvragen

Leerlingen die op praktijkexamen gaan, moeten tegenwoordig zelf hun gezondheidsverklaring aanvragen. Voorheen deed de rijschool dit vaak. Omdat de gezondheid van een leerling privacygevoelig is, vullen leerlingen de verklaring sinds november 2017 zelf in op de site van het CBR. De gezondheidsverklaring is nodig voor het aanvragen van het auto-, motor-, tractor, auto met aanhanger-, en vrachtwagenexamen.

Een gezondheidsverklaring is €39,30. De verklaring bestaat uit 19 medische vragen, en is in te dienen op via het klantenportaal www.mijn.cbr.nl. Hiervoor heb je een DigiD met sms nodig. De betaling gaat via IDeal. Let op dat je het formulier koopt dat bij jouw te behalen rijbewijs past.

Begin er op tijd mee

Het CBR adviseert mensen om zo vroeg mogelijk hun gezondheidsverklaring in te dienen. Het komt wel eens voor dat iemand met een medische aandoening niet rijgeschikt is, terwijl er dan wel al veel geld in de rijopleiding is gestoken.

De vragenlijst is onlangs herschreven. Zo zijn de vragen eenduidiger geformuleerd en er zijn vragen gesplitst. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen hoofdvragen en subvragen. Specifieke groepen, zoals mensen met ADHD, staan nu (in de versie rijbewijs) ook apart in een hoofdvraag, dit was voorheen nog onduidelijk. Ook is er een inhoudelijke toelichting per vraag toegevoegd.

Vorig jaar kwam het 2000 keer voor dat een leerling na het examen alsnog moesten deelnemen aan een medisch onderzoek.

Artikel 1 t/m 1 van 11