Toelichting herexamen regels per 1 september 2022

Sinds 1 september 2022 gelden nieuwe regels voor de herexamens. De meestgestelde vragen beantwoorden we hieronder.

Voor wie gelden de nieuwe regels voor herexamens?
De nieuwe regels gelden voor kandidaten die zakken voor de praktijkexamens auto, bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming en auto met aanhangwagen. De regels voor de autokandidaten zijn iets anders dan voor de andere kandidaten:
- Zakt de kandidaat voor het praktijkexamen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met -aanhangwagen? Dan kan de kandidaat op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.
- Zakt de kandidaat de eerste keer voor het praktijkexamen auto? Dan kan de kandidaat op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.
- Zakt de kandidaat twee keer of vaker voor het praktijkexamen auto? Dan kan de kandidaat op zijn vroegst na 15 weken weer afrijden.

Wat gebeurt er met de reserveringen die ik vóór 1 september heb gemaakt?
De nieuwe regels worden vanaf 1 september 2022 toegepast bij het reserveren van een examen. Bestaande reserveringen blijven staan. 

Als ik op 31 augustus ben gezakt en ik maak na 31 augustus een reservering voor een herexamen, gelden dan de nieuwe regels?
Ja. De nieuwe regels gelden voor alle reserveringen die vanaf 1 september worden gemaakt.

Ik ben op 29 mei voor de eerste keer gezakt en op 2 september voor de tweede keer. Moet ik dan minstens 15 weken wachten voordat ik weer kan afrijden?
Ja. Deze kandidaat is in totaal twee keer gezakt. Dan kan die op zijn vroegst na 15 weken weer afrijden.

 

Lees ook

Artikel 1 t/m 1 van 11