Oktoberfest: 215 duitsers raken rijbewijs kwijt door rijden onder invloed op een e-step

Het Oktoberfest in München trok dit jaar bijna 6,5 miljoen mensen. Er werd weliswaar minder bier gedronken dan vorig jaar, toch raakten veel mensen bij alcoholcontroles ter plekke hun rijbewijs kwijt vanwege rijden onder invloed. De cijfers komen van nieuwssite Deutsche Welle. Dit jaar controleerde de politie niet alleen autobestuurders, maar ook mensen die met de e-step naar het festival waren gekomen. In Duitsland gelden voor het besturen van zo’n elektrische step wat alcohol betreft dezelfde regels als voor het besturen van een auto.

Rijbewijs kwijt

Het zestiendaagse festival verliep vrij rustig. Het aantal strafbare feiten liep iets terug en de politie werd maar weinig ingeschakeld. De grootste uitdaging in vergelijking met voorgaande edities was de aanwezigheid van de elektrische steps. Dat laat de politie weten aan Deutsche Welle. In totaal werden 414 mensen staande gehouden die te veel hadden gedronken om te rijden, daarvan moesten er 254 direct hun rijbewijs inleveren. Overigens was het niet toegestaan om de stepjes mee het festivalterrein op te nemen. Nog eens 360 automobilisten hadden teveel gedronken om achter het stuur te kruipen, daarvan moesten 215 direct hun rijbewijs inleveren.
In Nederland wordt het rijbewijs ingenomen bij een alcoholgehalte in het bloed van meer dan 1,3 promille. Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille. In Duitsland is een promillage tot 0,5 toegestaan. Wie boven de 1,1 promille komt is direct zijn rijbewijs kwijt.

Bijzondere bromfiets

In veel Europese landen zijn elektrische steps toegestaan op de openbare weg, zo ook in Duitsland. In Nederland is dat niet het geval. Wie toch de weg opgaat riskeert een boete van 380 euro. Na de vakantieperiode waarschuwde het Verbond voor Verzekeraars al eens voor het gebruik. “Veel Nederlanders komen terug met een elektrische step die ze op vakantie gewoon konden gebruiken, maar hier niet meer.”
Er is geen Europese richtlijn voor het gebruik van e-steps. In Nederland mag een e-step alleen de weg op als deze is gekwalificeerd als een ‘bijzondere bromfiets’, zoals bijvoorbeeld de Segway. Om te mogen rijden op een goedgekeurde e-steps is een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) nodig.

Artikel 1 t/m 1 van 11