Melden vermissing of gestolen rijbewijs wordt makkelijker

Wie zijn of haar rijbewijs kwijtraakt, of vermoedt dat met het document gefraudeerd wordt, hoeft straks niet meer langs bij de gemeente. Het wordt mogelijk direct digitaal melding te maken van vermissing bij de wegverkeersdienst RDW. Het rijbewijs wordt dan ook meteen ongeldig.
 
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) werkt aan een wetswijziging die dat mogelijk maakt. “Voor de burger is het van groot belang dat in geval van vermissing of diefstal zijn rijbewijs zo snel mogelijk ongeldig wordt”, aldus de bewindsvrouw. Met die maatregel kan fraude en misbruik worden voorkomen.

Ongeldig verklaren rijbewijs

Nu moeten mensen die hun rijbewijs kwijt zijn (verloren of gestolen), alleen bij de gemeente een onherroepelijke verklaring invullen. En dus dienen ze rekening te houden met de openingstijden. Pas door een nieuwe aanvraag wordt het oude rijbewijs ongeldig verklaard.

Dus wil het kabinet nu expliciet de mogelijkheid opnemen dat de betrokken rijbewijshouder elektronisch melding kan doen. Doordat deze melding vervolgens direct in het Centraal Rijbewijzenregister wordt geregistreerd, wordt het rijbewijs direct ongeldig. Bij de wijziging wordt ook geregeld dat de verplichting vervalt om aangifte bij de politie te doen als het rijbewijs weg is. Het proces-verbaal is in de praktijk al vervangen door een melding bij de gemeente. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregel wordt ingevoerd.

Artikel 1 t/m 1 van 11