CBR voert digitale controle ID-bewijs CCV-kandidaten in

Per 15 juli 2019 start het CBR met een digitale controle op het ID-bewijs aan de hand van een extra echtheidskenmerk. Steekproefsgewijs wordt de chip op het ID-bewijs gecheckt met behulp van een mobiele telefoon. De controle wordt uitgevoerd door examinatoren en steekproefnemers en vindt plaats bij de CCV-praktijkexamens, nascholingscursussen, toets besloten terrein en de praktijktoets.

Voor aanvang van het examen, of een cursus, wordt altijd het ID-bewijs van kandidaten gecontroleerd. Door nieuwe technieken is het nu mogelijk om, naast de bestaande controles die met het blote oog worden gedaan of door middel van een retro-check, ook controles uit te voeren op een digitale wijze. Door de chip op het ID-bewijs te controleren kan de examinator of steekproefnemer zien of de gegevens die op het ID-bewijs staan overeenkomen met de gegevens die op de chip in het ID-bewijs staan. Op de chip staat niet meer informatie dan op het ID-bewijs zelf.

Wanneer de gegevens niet met elkaar overeenkomen, en er sprake is van identiteitsfraude, dan wordt aangifte gedaan tegen de kandidaat. Deze procedure is gelijk aan de huidige procedure bij identiteitsfraude. De gegevens van de chip worden niet opgeslagen op de telefoon. De software die wordt gebruikt voor het uitlezen van de chip, wordt ook gebruikt door de politie en diverse banken.
In 2018 werd eerder een pilot gehouden met deze vorm van digitale controle.

Artikel 1 t/m 1 van 11