Minister wil rijbewijs van 75-plusser met jaar verlengen

Dinsdagavond heeft minister van Nieuwenhuizen de Tweede kamer laten weten een onderzoek te starten naar de mogelijkheid om de geldigheid van het rijbewijs van oudere automobilisten (in de CBR-keuringsprocedure) met maximaal 1 jaar administratief te verlengen. Dit zou het CBR meer ruimte geven om de achterstanden weg te werken.

Veel ouderen zitten door aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nu lang zonder rijbewijs. Dat komt door de lange wachttijden bij het CBR, en dat terwijl de ouderen vaak afhankelijk zijn van hun auto.

Invoering van de administratieve verlenging van het rijbewijs duurt zes tot negen maanden, maar Van Nieuwenhuizen wil “gezien de urgentie” bekijken of de maatregel daarop vooruitlopend al kan worden ingevoerd. Ze wil de duur van de maatregel zo beperkt mogelijk houden. Ze overlegt nog met Justitie en Veiligheid over de handhaving.

Achterstand CBR

De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep. De verwachting was dat er eind dit jaar een eind zou komen aan de wachttijden, maar nu is al duidelijk dat dat niet gaat lukken.

 

Door 75-plussers een jaar verlenging te geven, krijgt het CBR de ruimte om zich te richten op de meest risicovolle groepen en om achterstanden weg te werken. Ouderen die voor een jaar verlenging in aanmerking willen komen, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De verzekeraars zien volgens de minister geen bezwaren.

Artikel 1 t/m 1 van 11