Lijst met namen van aanwezige CBR-examinatoren en tafelnummers vervalt

De dagelijkse lijst met de namen van de aanwezige examinatoren en hun tafelnummers komt vanaf maandag 4 maart te vervallen in de praktijkexamencentra. Dat meldt het CBR. Leerlingen weten op dit moment nog van tevoren wie de examinator is. Vanaf 4 maart is het voor de kandidaat een verassing welke examinator aan tafel zit. Het CBR stelt dat 'het publiceren van namen in een openbare ruimte een privacy gevoelige kwestie is'.

"Voor een kandidaat mag het niet uitmaken welke examinator hij heeft, zolang hij maar goed wordt beoordeeld en behandeld," aldus het CBR. Daarnaast kan de indeling van de tafelnummers tot het laatste moment nog veranderen, wat tot verwarring kan leiden. De rijschoolbrancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB zijn akkoord met het besluit van het CBR. Het formulier ‘Meerijden’ blijft wel gebruikt worden op het mededelingenbord voor rijscholen in de praktijkexamencentra. Op die lijst staat dat er bij bepaalde kandidaten tijdens het examen wordt meegereden door een CBR-medewerker.

Leerling

Het examen van de leerling blijft verder ongewijzigd. In het CBR-examencentrum maakt de kandidaat kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert: de uitnodiging voor het examen, het identiteitsbewijs, of er een geldig theorie-certificaat is, en of er een zelfreflectie is ingevuld. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De kandidaat rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.

 

Artikel 1 t/m 1 van 11