Mogelijk landelijke helmplicht voor snorfietsers

De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen om een landelijke helmplicht voor snorfietsers in te voeren. Voor snorfietsers is de helm sinds 8 april 2018 al verplicht in Amsterdam. Minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat een wetsvoorstel voorbereiden met de invulling ervan.

Aanleiding van de motie is een petitie die 138 artsen getekend hebben. Zij zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. "Per jaar vallen er 30 tot 40 dodelijke slachtoffers door ongevallen waar snorfietsers bij zijn betrokken", zei internist aan het UMCG Wouter Bierman tegen RTL Nieuws.

Onderzoek

De volgende stap is het uitvoeren van een analyse. In deze stap worden de voors en tegens bij de invoering van de helmplicht onderzocht. Zo wordt bekeken hoeveel snorfietsers door deze wijziging mogelijk overstappen naar een ander voertuig en welke kosten er met de aanschaf van een helm gemoeid zijn. Branchevereniging BOVAG gaat met de RAI Vereniging en de ANWB kijken hoe zij de minister van de juiste gegevens kunnen voorzien.

In Nederland rijden er zo'n 750.000 snorfietsen rond, vooral snorscooters. "Het verplichten van een helm op een snorscooter, is relatief eenvoudig in te voeren", aldus Bierman. "Daarmee is dit soort schade heel eenvoudig te voorkomen." Het CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en 50Plus zijn voorstander van het verplicht dragen van een helm op een snorfiets. VVD en PVV zijn tegen.

Artikel 1 t/m 1 van 11