Gevolgde nascholing beroepschauffeurs tot en met december 2018

In het vierde kwartaal van 2018 zijn er in totaal 55.007 dagen nascholing gevolgd, waarvan 8.479 praktijk en 46.528 theorie. Dit is aanzienlijke meer dan het aantal gevolgde dagen in het vierde kwartaal van 2017, waarin er 50.074 dagen nascholing zijn gevolgd. Dat meldt het CBR. In het theoretische deel is het onderwerp 'chauffeursdag' het meest gevolgd. Bij de praktische nascholing is het onderwerp 'rijoptimalisatie' het meest gevolgd.

Beroepschauffeurs moeten hun vakbekwaamheid iedere vijf jaar verlengen, steeds door het volgen van 35 uur nascholing. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing, een chauffeur minimaal een dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen. Sommige groepen chauffeurs hebben vrijstelling van het chauffeursdiploma. Brandweerlieden, politiemensen, chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 e.d. vallen onder de vrijstelling.

Populaire onderwerpen

Voor de theoretische bijscholing blijkt 'chauffeursdag' het populairst. Daarna volgen de onderwerpen 'EHBO', 'Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur', 'Heftruck', en 'Digitale tachograaf en boordcomputers'. Bij de praktische bijscholing blijkt 'rijoptimalisatie' het populairst. Daarna volgen de volgende onderwerpen: 'Het Nieuwe Rijden, 'Manoeuvreren', 'Veilig werken met de vrachtauto' en 'Chauffeur LZV'. In totaal zijn er in 2018 172.819 dagen bijscholing gevolgd.

Artikel 1 t/m 1 van 11