Wetswijziging: dit verandert er de komende tijd voor jouw instructeur

Op dinsdag 4 december heeft de Tweede Kamer gestemd op het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen. Het wetsvoorstel is aangenomen en daarmee zullen rijinstructeurs hun bevoegdheid niet meer verliezen wanneer zij zakken voor hun vijfjaarlijkse examen. Zij moeten echter bijscholing gedurende 6 maanden bijscholing volgen en zij gaan na de zes maanden op voor herkansing. Hun bevoegdheid blijft in de tussentijd geldig.

Het wetsvoorstel werd gesteund door CDA, PVV en D66. Alleen VVD en Forum voor Democratie stemden tegen. De minister stelde het aannemen van dit amendement zal zorgen voor een vertraging die kan oplopen ‘tot 1 januari 2020 en mogelijk nog verder’.

Rijinstructeur worden?

Iemand die in 2020 rijinstructeur wil worden, moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van het B-rijbewijs. Hoewel VVD, FvD en DENK tegen deze motie stemden, is deze wel aangenomen.

Bevoegdheidspas controleren

Elke rijinstructeur heeft een WRM-pas. Dit is een bevoegdheidspas dat aantoont dat de instructeur bekwaam is om zijn beroep uit te oefenen. Vanaf 2020 moet het volgens VVD'er Remco Dijkstra 'makkelijker zijn voor leerlingen om deze WRM-pas te controleren, zoals het verplichtstellen van een pasfoto van de houder van het certificaat."

Daarnaast komt er een rijscholenregister. Welke invulling dit rijscholenregister krijgt wordt de komende tijd door het CBR onderzocht.

Rijinstructeur blijven

Elke vijf jaar moet een rijinstructeur zijn bevoegdheid verlengen. De rijinstructeur moet hier sinds kort een VOG voor overleggen. In het verleden moest de rijinstructeur twee (praktijk)examens afleggen. Dit wordt vanaf 2020 terug geschroeft naar één examen. Overigens kan de rijinstructeur in de toekomst de bevoegdheid niet meer verliezen, tenzij deze verloopt. Als de instructeur zakt voor het examen, dan moet hij gedurende 6 maanden bijscholing volgen en deze afronden met een examen. Daarnaast moet de instructeur met een echte leerling komen tijdens het examen.

Artikel 1 t/m 1 van 11