'Files worden komende tijd fors langer'

Automobilisten zullen de komende vijf jaar naar verwachting fors langer in de file staan, staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Het instituut verwacht dat de reistijd van automobilisten komende vijf jaar met zo’n 35 procent stijgt.

In 2018 wordt de verkeersgroei nog enigszins gedempt door een hogere brandstofprijs, maar de verwachting is dat de prijs vanaf 2019 weer daalt. Dit resulteert voor volgend jaar in een toename van het wegverkeer op het hoofdwegennet van 2,2 procent. Hoewel de capaciteit van het wegennet groter wordt, zal de vertraging van automobilisten tussen nu en 2023 met meer dan een derde toenemen. Reden voor de toenemende drukte is de aanhoudende economische groei.

Uitbreidingsprojecten

"De cijfers van het KiM onderstrepen dat we voluit door moeten om de groei van het verkeer op te vangen", laat Van Nieuwenhuizen in een reactie aan ANP weten. Enkele grote uitbreidingsprojecten zullen naar verwachting voor verlichting zorgen, maar die zijn pas na 2023 klaar.

Voor uitbreiding van het wegennet is in totaal 20 miljard euro gereserveerd. Tussen nu en 2030 komt er ruim 1.000 kilometer aan extra rijstroken bij. Voor maatregelen om op korte termijn files tegen te gaan, bijvoorbeeld met een snellere berging na ongevallen, is 100 miljoen euro beschikbaar.

Lees ook: Minister geeft startsein aanleg Blankenburgtunnel (A24)

 

Artikel 1 t/m 1 van 11