Onderzoek CBR: geef je mening over rijden met ADHD, ADD, epilepsie of diabetes

Het CBR is op zoek naar automobilisten die ADHD, ADD, epilepsie, of diabetes hebben. Het CBR doet onderzoek dat bedoeld is om in kaart te brengen wat de ervaringen zijn van autorijden met deze aandoeningen. Met de uitkomsten wil het CBR haar dienstverlening verbeteren, en mensen beter informeren en adviseren. CBR voert het onderzoek uit met het onderzoeksbureau ZorgDNA.

Op de site van het CBR kunnen mensen met ADHD, ADD, epilepsie, en diabetes de vragenlijst zelf invullen. Het invullen van de online vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten en is anoniem. Meedoen aan het onderzoek kan tot en met 31 oktober.

Onduidelijkheid

Een onderzoek uit januari 2018 stelt dat de informatievoorziening rondom deze zaken nog te gering is. De rapportage toonde aan dat er verschillende drempels zijn die patiënten ervan weerhouden om het onderwerp bespreekbaar te maken. Zelfredzaamheid is momenteel van groot belang. Daarnaast komt het onderwerp autorijden niet ter sprake wanneer mensen met ADHD, ADD, epilepsie, en diabetes een bezoek brengen aan artsen en huisartsen.

Een van de conclusies stelde dat patiënten zich niet ziek voelen. In principe kunnen zij goed functioneren, mits zij de juiste medicatie gebruiken. Artsen en huisartsen noemen de informatiestroom over autorijden met diabetes ‘zeer gebrekkig’. Daarbij komt het ziektebeeld in combinatie met autorijden nauwelijks ter sprake, behalve als de medicatie er directe aanleiding toe geeft.

Artikel 1 t/m 1 van 11