Theorie Code 95

Verkeerseducatie

Breng je kennis weer op peil met de nieuwste verkeers- en gedragsregels Inschrijven of vraag stellen

Een beroepschauffeur komt op veel plekken en spendeert veel uren op de weg, wat de kans groter maakt dat hij of zij in een gevaarlijke verkeerssituatie terechtkomt. Het is daarom van belang dat een chauffeur weet hoe hij of zij moet handelen in gevaarlijke situaties. De Code 95 opleiding ‘Verkeerseducatie’ zorgt ervoor dat een chauffeur leert wat de juiste handelswijzen zijn in verschillende en vooral gevaarlijke verkeerssituaties.

  • Aantal dagen: 1
  • Aantal uren Code 95: 7

Opleiding door échte vakmensen

Wij werken met échte vakdocenten uit de praktijk. Dat maakt dat de lessen (zowel theoretische als praktische lessen) gevuld worden met echte en herkenbare situaties uit de praktijk. Cursisten ervaren onze opleidingen hierdoor als boeiend en interessant.

Inhoud

De opleiding bestaat met name uit een theoriegedeelte waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Verkeerswet- en regelgeving.
  • Overige wet- en regelgeving in transport en logistiek.
  • Gevaarherkenning en risicovolle neigingen en situaties.
  • Gedragsregels.
  • Tunnels en tunnelveiligheid.
  • Internationale verkeersregels, verkeerstekens en wetgeving.
  • Wijzigingen in wetgeving en borden.

In deze ééndaagse theorietraining worden al deze aspecten besproken en worden er ook praktijkervaringen gedeeld.

Voor wie is deze opleiding?

De training is bedoeld voor operationeel medewerkers zoals chauffeurs met een geldig C, CE, D of DE-rijbewijs.

Wat is het resultaat?

Na het afronden van de opleiding weet de chauffeur hoe hij of zij om moet gaan met de nieuwste verkeers- en gedragsregels. De chauffeur mag voor het volgen van deze opleiding 7 uur Code 95 bijschrijven. Er wordt bij deze opleiding geen examen afgenomen. De chauffeur ontvangt een bewijs van deelname van Verkeersschool De Hoog.

Cursus Verkeerseducatie Code 95 bij jou op locatie

Wist je dat al onze trainingen ook op je eigen locatie gegeven kunnen worden? Het lesprogramma kan helemaal aan je eigen specifieke bedrijfssituatie worden aangepast. Een training op eigen locatie is zeer geschikt als je meerdere kandidaten tegelijkertijd wilt opleiden.

SOOB subsidie

De Hoog is gecertificeerd opleider Transport & Logistiek, dit houdt in dat bedrijven die aangesloten zijn bij de branche voor Transport en Logistiek wellicht subsidie kunnen aanvragen voor de te volgen verplichte nascholing Code 95. U kunt meer informatie over de SOOB subsidie vinden op de website van SOOB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de branche. Komt u in aanmerking voor SOOB subsidie dan verzorgt onze opleider de aanvraag en verrekening voor u. Dit dient u wel vooraf aan te geven.

Wat kost deze opleiding nou eigenlijk?

We zetten het helder en overzichtelijk voor je op een rij.

Let op: Alle prijzen voor particuliere rijopleidingen (zoals auto, motor en brommer) zijn inclusief btw. Voor beroepsopleidingen in de categorieën C, C1, CE, D, CCV en taxi hebben particulieren vrijstelling voor btw, daarom worden prijzen exclusief btw weergegeven.

Een autorijles bij De hoog
Ook wij zijn
geslaagd
Een rijles bij De hoog

Staat jouw vraag er niet bij?
Mail of bel, we helpen je graag

Code 95 is de Europese Richtlijn vakbekwaamheid. Dit is een aanvulling op je rijbewijs C die je nodig hebt als je beroepsmatig goederenvervoer gaat doen. Om code 95 op je rijbewijs erbij te krijgen moet je de basiskwalificatie code 95 halen. De basiskwalificatie code 95 bestaat uit: -Theorie-examen VM2-C (Module 2) en Theorie-examen VM3-C (Module 3) -Praktische Toets C – Laden en lossen -Toets besloten terrein C – manoeuvreren met de vrachtwagen Heb je je rijbewijs C gehaald vóór 10-09-2009? Dan ben vrijgesteld van de Basiskwalificatie code 95 en moet je Nascholing volgen om je code 95 te halen.

De toets besloten terrein is een onderdeel van de basiskwalificatie Code95. Je wordt onder andere getoetst op voertuigcontrole en manoeuvreren. Deze dag zal je eerst beginnen met een training van een halve dag alle bovenstaande opdrachten worden geoefend. De dag wordt afgesloten met een examen. Onze eigen gecertificeerde instructeurs zullen het examens voor de toets besloten terrein mogen afnemen.

Tijdens de praktische toets wordt er gekeken naar een aantal onderdelen. – Het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading – Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit – Voorkomen van fysieke risico’s – Invullen van een Europees schadeformulier – Maatregelen bij noodsituaties – Maatregelen bij gladheid en storingen De praktische toets duurt 60 minuten. Tijdens de toets moeten alle onderdelen worden doorlopen.

Het verschil tussen basiskwalificatie code 95 en nascholing code 95 is: – Basiskwalificatie code 95: Dit is de initiële opleiding en examen die nieuwe beroepschauffeurs moeten halen om code 95 te krijgen. Het omvat theorie, praktijk en examens. Dit hoort bij je opleiding tot beroepschauffeur. Het zit bij je opleidingstraject in. Voor het vrachtwagenrijbewijs doe je een andere basiskwalificatie dan voor het busrijbewijs. – Nascholing code 95: Dit is de verplichte bijscholing (35 uur) die elke 5 jaar gevolgd moet worden door beroepschauffeurs om hun code 95 geldig te houden

Ja, wij zijn bij SOOB aangesloten.

Ja, er zijn enkele vrijstellingen voor code 95. Chauffeurs die bijvoorbeeld voertuigen besturen voor privégebruik, nooddiensten, of specifiek intern transport binnen bedrijven, zijn vrijgesteld. Ook chauffeurs boven de 55 jaar die enkel rijden met een C1-rijbewijs (lichte vrachtwagens) voor niet-commercieel vervoer, kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijstelling krijgen. Wij informeren je graag over bepaalde vrijstellingen aangezien dit zo nu en dan wijzigt.