Ben jij beroepschauffeur of wil je dat worden? Dan is de Code 95 een verplichte basiskwalificatie die je moet behalen. Deze aanduiding op je rijbewijs is nodig wanneer je voertuigen in de EU beroepsmatig gaat besturen. In deze blog lees je onder andere wat de code precies inhoudt en hoe je deze kunt behalen.
Wat is Code 95?
Code 95 is verplicht voor jou als chauffeur in de Europese Unie. Het is een aanduiding op jouw rijbewijs. Deze kwalificatie moet je iedere 5 jaar laten verlengen door een nascholing te volgen. Met deze code laat je zien dat je weet wat je doet, dat je veilig en snel je werk kan doen. Het is meer dan een cijfertje op je rijbewijs; het is jouw persoonlijke keurmerk.Wanneer Code 95?
Gebruik je het rijbewijs C1 om een voertuig hobbymatig of voor privégebruik te besturen (zoals een camper of een paardenvrachtwagen), dan heb je vrijstelling voor Code 95.
Ga je het C1 rijbewijs beroepsmatig gebruiken voor (commercieel) goederenvervoer dan heeft u naast het rijbewijs C1 ook de aanvulling Code 95 op het rijbewijs nodig. Deze aanvulling bestaat uit twee extra theorie-examens en twee praktijktoetsen.
Theorie met Code 95
- VM2-C1 Vakbekwaamheid
Dit examen toetst voertuig kennis en optimaal gebruik voertuig; basiskennis voertuigtechniek; taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen en lading zekeren. Het theorie-examen duurt 80 minuten en bestaat uit 65 vragen. Bij 52 of meer goede antwoorden ben je geslaagd. - VM3-C1 Vakbekwaamheid
Dit examen toetst Wetgeving, tachograaf, Arbeidstijdenwet, veiligheid en gezondheid en Arbeidstijdenbesluit. Het theorie-examen duurt 80 minuten en bestaat uit 65 vragen. Bij 52 of meer goede antwoorden ben je geslaagd.
Het je module 2 en 3 afgerond dat dien je wel nog twee praktische toetsen te volgen: Toets besloten terrein en praktische toets.
De toets besloten terrein
Tijdens de toets besloten terrein voer je een aantal manoeuvres uit op een afgesloten terrein. Deze manoeuvres moeten binnen een bepaalde tijd en binnen bepaalde afmetingen behaald worden. Het onderdeel duurt een dagdeel, waarbij het toetsmoment 30 minuten duurt.
Tarieven
De kosten voor het behalen van het vrachtwagenrijbewijs zijn afhankelijk van het advies van onze instructeur. De exacte kosten hangen onder andere af van diverse factoren:
- Hoe leer je voor de theorie? Theoriecursus of zelfstudie
- Hoeveel praktijklessen heb je precies nodig
- Heb je wel of geen Code95 nodig?
- Wel of geen rijbewijs CE nodig?
- Zijn er voor jouw situatie subsidies beschikbaar (bijv. SOOB subsidie)
Wij informeren je graag over de mogelijkheden.
Staat jouw vraag er niet bij?
Mail of bel, we helpen je graag
Code 95 is de Europese Richtlijn vakbekwaamheid. Dit is een aanvulling op je rijbewijs C die je nodig hebt als je beroepsmatig goederenvervoer gaat doen. Om code 95 op je rijbewijs erbij te krijgen moet je de basiskwalificatie code 95 halen. De basiskwalificatie code 95 bestaat uit: -Theorie-examen VM2-C (Module 2) en Theorie-examen VM3-C (Module 3) -Praktische Toets C – Laden en lossen -Toets besloten terrein C – manoeuvreren met de vrachtwagen Heb je je rijbewijs C gehaald vóór 10-09-2009? Dan ben vrijgesteld van de Basiskwalificatie code 95 en moet je Nascholing volgen om je code 95 te halen.
De toets besloten terrein is een onderdeel van de basiskwalificatie Code95. Je wordt onder andere getoetst op voertuigcontrole en manoeuvreren. Deze dag zal je eerst beginnen met een training van een halve dag alle bovenstaande opdrachten worden geoefend. De dag wordt afgesloten met een examen. Onze eigen gecertificeerde instructeurs zullen het examens voor de toets besloten terrein mogen afnemen.
Tijdens de praktische toets wordt er gekeken naar een aantal onderdelen. – Het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading – Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit – Voorkomen van fysieke risico’s – Invullen van een Europees schadeformulier – Maatregelen bij noodsituaties – Maatregelen bij gladheid en storingen De praktische toets duurt 60 minuten. Tijdens de toets moeten alle onderdelen worden doorlopen.
Het verschil tussen basiskwalificatie code 95 en nascholing code 95 is: – Basiskwalificatie code 95: Dit is de initiële opleiding en examen die nieuwe beroepschauffeurs moeten halen om code 95 te krijgen. Het omvat theorie, praktijk en examens. Dit hoort bij je opleiding tot beroepschauffeur. Het zit bij je opleidingstraject in. Voor het vrachtwagenrijbewijs doe je een andere basiskwalificatie dan voor het busrijbewijs. – Nascholing code 95: Dit is de verplichte bijscholing (35 uur) die elke 5 jaar gevolgd moet worden door beroepschauffeurs om hun code 95 geldig te houden
Ja, wij zijn bij SOOB aangesloten.
Ja, er zijn enkele vrijstellingen voor code 95. Chauffeurs die bijvoorbeeld voertuigen besturen voor privégebruik, nooddiensten, of specifiek intern transport binnen bedrijven, zijn vrijgesteld. Ook chauffeurs boven de 55 jaar die enkel rijden met een C1-rijbewijs (lichte vrachtwagens) voor niet-commercieel vervoer, kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijstelling krijgen. Wij informeren je graag over bepaalde vrijstellingen aangezien dit zo nu en dan wijzigt.