Beroepsopleidingen

Nascholing Code95

Schrijf je direct in om jouw Code95 te verlengen

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs voor beroepschauffeurs die vrachtwagens (categorie C) of bussen (categorie D) rijden. Het geeft aan dat de bestuurder voldoet aan de Europese richtlijnen voor vakbekwaamheid, wat betekent dat hij/zij de benodigde opleidingen heeft gevolgd om veilig en professioneel te rijden. Het is verplicht voor beroepsmatig vervoer in de EU en moet elke 5 jaar worden verlengd met nascholing code 95.

Om Code 95 te behouden en het vak als beroepschauffeur te kunnen blijven uitvoeren is het verplicht om 35 uur nascholing te volgen binnen 5 jaar. De enige eis is dat je van de verplichte 35 uur, minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining volgt, waarvan je zelf 3 uur actief rijdt.

Theorie

Werk je als vrachtwagenchauffeur of buschauffeur en gebruik je het rijbewijs C of D voor commerciële doeleinden? Dan heb je Code 95 nodig. Om Code 95 geldig te houden moet je elke 5 jaar 35 uur nascholing Code 95 volgen. Je kan deze nascholing zelf invullen met verschillende cursussen. Van de 35 uur scholing moet ten minste 7 uur een praktijktraining zijn. Daarnaast mag je geen dubbele cursussen volgen en maximaal 12 uur middels e-learning. 

Hieronder staan alle Code 95 cursussen die tellen voor Code 95 theorie. Ben je op zoek naar de Code 95 praktijktrainingen, klik dan hier.

Praktijk

Waar je bij de Code 95 theoriecursussen veelal in de schoolbanken zit, ga je bij deze praktijkgerichte cursussen juist actief aan de slag. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld de cursus Het Nieuwe Rijden (HNR) of de rijoptimalisatie. Ben je op zoek naar een Code 95 theoriecursus? Kijk dan hier voor meer nascholing Code 95 opties.

SOOB subsidie

Verkeersschool de Hoog is gecertificeerd opleider Transport & Logistiek, dit houdt in dat bedrijven die aangesloten zijn bij de branche voor Transport en Logistiek wellicht subsidie kunnen aanvragen voor de te volgen verplichte nascholing Code 95. U kunt meer informatie over de SOOB subsidie vinden op de website van SOOB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de branche. Komt u in aanmerking voor SOOB subsidie dan verzorgt Verkeersschool de Hoog, de aanvraag en verrekening voor u.

Wat kost deze opleiding nou eigenlijk?

We zetten het helder en overzichtelijk voor je op een rij.

Let op: Alle prijzen voor particuliere rijopleidingen (zoals auto, motor en brommer) zijn inclusief btw. Voor beroepsopleidingen in de categorieën C, C1, CE, D, CCV en taxi hebben particulieren vrijstelling voor btw, daarom worden prijzen exclusief btw weergegeven.

Een autorijles bij De hoog
Ook wij zijn
geslaagd
Een rijles bij De hoog

Staat jouw vraag er niet bij?
Mail of bel, we helpen je graag

Je haalt de code door 5 cursussen te volgen. Van deze cursussen moet minimaal 1 cursus een praktijkcursus zijn. Met de 5 cursussen moet je een totaal maken van 35 uur. 28 uur theorie (4 cursussen) en 7 uur praktijk (1 cursus).

Ja, het is gedeeltelijk toegestaan om Code 95 nascholing met e-learning te volgen. Elke chauffeur moet één keer in de vijf jaar 35 uur nascholing behalen. Hiervan mag 12 uur ingevuld worden door middel van e-learning. De e-learning van De Hoog is speciaal ontwikkeld voor een doelgroep van praktijkmedewerkers en is volledig goedgekeurd door het CBR. De combinatie van online leren met praktijk wordt ook wel ‘blended learning’ genoemd. Het zorgt voor minder contacturen en meer flexibiliteit voor de medewerker.

De punten van code 95 zijn 5 jaar geldig. Binnen die 5 jaar moet een chauffeur 35 uur aan nascholing volgen om de code 95 te verlengen en beroepsmatig te mogen blijven rijden.

Het verschil tussen basiskwalificatie code 95 en nascholing code 95 is: – Basiskwalificatie code 95: Dit is de initiële opleiding en examen die nieuwe beroepschauffeurs moeten halen om code 95 te krijgen. Het omvat theorie, praktijk en examens. Dit hoort bij je opleiding tot beroepschauffeur. Het zit bij je opleidingstraject in. Voor het vrachtwagenrijbewijs doe je een andere basiskwalificatie dan voor het busrijbewijs. – Nascholing code 95: Dit is de verplichte bijscholing (35 uur) die elke 5 jaar gevolgd moet worden door beroepschauffeurs om hun code 95 geldig te houden

Nee, als je zowel een C- als een D-rijbewijs hebt, hoef je niet 2 keer 35 uur nascholing te doen. Eén keer 35 uur nascholing binnen 5 jaar is voldoende om de code 95 voor beide rijbewijzen te verlengen. De nascholing geldt namelijk voor beide categorieën (C en D). Je dient wel voor beide de basiskwalificatie te hebben.

Ja, voor het praktische gedeelte Code95 dien je een geldig C/D rijbewijs te hebben.

Nee, je dient voor aanvang de cursus afgerond te hebben. Als je de cursus niet voor de aanvangstijd af hebt, mag je niet deelnemen aan het klassikale theoretische gedeelte.

Op de website: https://mijn.cbr.nl kan je de status van je code 95 opzoeken. Je kan bijvoorbeeld vinden wanneer je code 95 verloopt en welke nascholingscursussen je hebt gevolgd die meetellen voor je code 95.